
DATE: November 9, 1999 

SUBJECT: DOT Approved Gas Cans 

Oregon OSHA is adopting the attached rule interpretation from Federal OSHA on DOT 

Approved Gas Cans. Based on this interpretation we will consider employer use of DOT 

approved containers of 5 gallon capacity or less for storage, use, and handling of flammable 

liquids to be a minimal violation which should not be cited. 

If you have questions please contact Gary Beck at (503) 378-3272 

RECORD TYPE: Interpretation 

STANDARD NUMBER: 1926.152 

SUBJECT: DOT Approved Gas Cans. 

INFORMATION DATE: 08/26/1996 

August 26, 1996 

MEMORANDUM FOR: REGIONAL ADMINISTRATORS 

FROM: MICHAEL G. CONNORS, Deputy Assistant Secretary 

SUBJECT: DOT Approved Gas Cans 

We have reviewed the standard addressing the use of safety cans for flammable liquids at 

construction sites and have determined that the use of Department of Transportation (DOT) 

approved containers meets the basic intent of the provisions at §1926.152(a)(1). These gas cans 

are common household items and not generally considered to be a hazard if used properly. By 

its terms, §1926.152(a)(1) requires the use of an approved metal safety can (approved by a 

nationally recognized testing laboratory) for the handling and use of flammable liquids. Further, a 

safety can by definition is a container with a capacity of 5 gallons or less and equipped with a 

spring-closing lid and spout cover, a means to relieve internal pressure, and flash-arresting screen. 

However, we believe that DOT approved containers of 5 gallon capacity or less, although not 

meeting these requirements, pose very little hazard and meet the basic intent of the standard. 

Consequently, we have decided to exercise prosecutorial discretion and consider employer use of 

DOT approved containers of 5 gallon capacity or less for storage, use, and handling of flammable 

and combustible liquids to be de minimis noncompliance which should not be cited. 


