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SUBJECT:  Medical Surveillance Programs that Require Genetic Information 
 
AFFECTED CODES/ 
DIRECTIVES: 29 CFR 1990.151 and 1910.1003, 13 Carcinogens 
 
PURPOSE: This directive provides an interpretation of health standards that require 

medical surveillance programs specifying a medical history with family and 
occupational background, including genetic and environmental factors. 

 
SCOPE: This instruction applies to all of Oregon OSHA. 
 
RULES  
AFFECTED: This interpretation applies to all rules that require a medical surveillance 

program in which the medical examination must include a personal history 
of the employee or their family and occupational background, including 
genetic and environmental factors. These standards are: 

 
A. 1910.1003, 13 Carcinogens. 

 
B. The OSHA Cancer Policy, 29 CFR 1990.151, “model standard.” 

 
BACKGROUND: In February 1980, the New York Times published a series of articles on 

genetic testing. The fourth and final installment of the series did not 
accurately describe OSHA policies on this issue. OSHA’s press release 
USDL 80-107, dated February 20, 1980, clarified OSHA's policy. This 
instruction provides official guidance to field offices on this policy. 

 
INTERPRETATION: The provisions of the standards listed in this directive must be 

interpreted as follows: 
 

A. These provisions do not require genetic testing of any employee. 
 

B. Taking an employee's medical history, including family history 
(e.g., inheritable disorders) and occupational history, must be 
considered a routine part of standard medical practice and is 
designed to identify factors important to the employee's general 
health status. 

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&p_id=11386
https://osha.oregon.gov/OSHARules/div2/div2Z-1002-13-carcinogens.pdf
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=DIRECTIVES&p_id=1765
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C. These provisions do not require the exclusion of otherwise qualified 

employees from jobs on the basis of genetic testing. 
 
EFFECTIVE DATE: This directive is effective immediately and will remain in effect 

until cancelled or superseded. 
 
 


