
 
 
 
 
 
 
 
 

Date: February 27, 2004 
Reviewed: August 25, 2009 
From: Peggy Munsell, Manager of Standards & Technical Resources 
Subject: MSDS Requirements for Dietary Supplements 
 
The following was our response to an e-mail from an employer. 
 
Question: 
Would you address the issue of dietary supplements and the requirement for MSDSs. 
Specifically this company produces herbal extracts which are usually carried in alcohol. 
They produce 86% of their products that go to retail establishments. As much as 9% of 
their customers may be practitioners which may have employees handle and repackage 
the extracts according to physician instructions. For the lack of regulations defining 
these products the company has to follow FDA requirements for food. 
 
Is this company required to provide an MSDS? Does it have to be for anything other 
than the alcohol? Will this requirement change any if they label their products for sale to 
the user in final form? Do they have to send the MSDS to everyone who has bought 
their product or just have it available for those few customers who determine if 
employees may use the product? 
 
Answer: 
The hazard communication rule, OAR 437-002-1910.1200, does exempt foods and 
drugs, but only in very specific circumstances. 
 
For example, paragraph (b)(6)(vi) exempts, "Food or alcoholic beverages which are 
sold, used, or prepared in a retail establishment (such as a grocery store, 
restaurant, or drinking place), and foods intended for personal consumption by 
employees while in the workplace" 
 
What this means is that foods or beverages that are NOT prepared in a retail 
establishment ARE covered by 1910.1200 if any of the ingredients meet the rule's 
definition of "hazardous chemical." For example, if a large bakery uses a very fine flour 
that can cause inhalation and/or explosive hazards, then that flour for that particular use 
falls within the scope of 1910.1200. The next paragraph of the rule, (b)(6)(vii), reads, 
"Any drug, as that term is defined in the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act 
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(21 U.S.C. 301 et seq.), when it is in solid, final form for direct administration to 
the patient (e.g., tablets or pills); drugs which are packaged by the chemical 
manufacturer for sale to consumers in a retail establishment (e.g., over-the-
counter drugs); and drugs intended for personal consumption by employees 
while in the workplace (e.g., first aid supplies)" 
 
Again, this exemption applies only in specific circumstances, where the drug is only in 
its solid, final form, when it is packaged only for sale to consumers, or only intended for 
personal consumption. Anything else, again if it meets the definition of "hazardous 
chemical," falls within 1910.1200. As an example of this, liquid chemotherapy drugs do 
pose health hazards, so 1910.1200 applies to the pharmacist who prepares the doses 
and the nurse or doctor who administers the dose to the patient. 
 
If the manufacturer intends the product to only be sold in retail establishments, then 
they do not need to produce a material safety data sheet "MSDS", but there are two 
caveats to this. First, if the manufacturer sells the product to both retail establishments 
and employers, then an MSDS must be created for the employers. If the product is sold 
to distributors who then sell the product to employers, then the manufacturer must 
provide an MSDS to the distributor, and the distributor must provide the MSDS to their 
employer clients. 
 
Secondly, if the manufacturer sells the product to only retail establishments, and an 
employer purchases the product from that retail establishment, the retail establishment 
essentially becomes a distributor, and must provide an MSDS to the employer 
customer. As soon as the manufacturer becomes aware that the product is being sold to 
employers, they are required to provide an MSDS, even though they have no control 
over to whom the product is sold and their intention was sell to employers. 
 
As far as what would need to be on the MSDS, the rule requires an MSDS for all 
hazardous chemicals. A hazardous chemical, as defined by 1910.1200, which includes 
health hazards and/or safety hazards to employees. In this case, if there are no known 
studies that the herbal extracts pose a health and/or safety hazard to how employees 
would use or handle the materials, then they do not need to be included on an MSDS. 
For example, if the only known hazard from an extract is through ingestion of large 
quantities, and this is not an expected route of exposure for employees who may 
prepare doses for patients, then it does not need to be listed on the MSDS. On the other 
hand, if it is known that ingestion of small or trace amounts can cause illness, then it 
would need to be listed because of the potential for cross-contamination to food, 
cigarettes, cosmetics, and the like. 
 
Since the carrier is an alcohol, and it is known that alcohols can present health and 
physical hazards, including dermatitis and flammability, it must be listed on the MSDS.  


